Ensimmäinen lukukausi done, seuraavaa kohti

En osannut kuvitellakaan kuinka haastavia jatko-opinnot voivat olla. Syksyllä vapaata oli niin vähän, että myös blogi on pölyttynyt. Oman mausteensa syksyyn toi Helsinki-Vaasa matkustaminen, joka vei keskimäärin 8 h/vko, koska kaikki Suomen yliopistot järjestävät kurssit yhteistyössä Helsingissä. Junassa työskentely on oma lukunsa: kuinka keskittyä täysin abstraktiin matemaattiseen malliin, jos samassa vaunussa on kiljuvia lapsosia tai puhelimeen huutavia matkustajia. Voit kuvitella, että se on aika vaikeaa - ja vähäistä vapaa aikaa ei haluaisi myöskään kuluttaa kyseisessä ympäristössä. 

Olin aina kummastellut, miksi oppiaineemme opetushenkilökunta varoittelivat ja pelottelivat tohtoriopintojen vaikeudella, kun kandiopinnot olivat suhteellisen helppoja ja maisteritason kursseista sai hyviä numeroita käymällä luennolla ja hoitamalla hommansa hyvin. Vasta nyt joulukuussa olen lopullisesti ymmärtänyt, mistä oli kysymys. Kaikkien kurssien tuloksia ei ole tullut, mutta: en ole koskaan aikaisemmin saanut hylättyä kurssista, kun olen tehnyt kaikkeni sen eteen. Nämä olivat vasta ensimmäiset välitentit, joten peli ei ole vielä menetetty. Silti, tulokset veivät kauan odotetusta lomasta sen kauan odotetun mielenrauhan. Nyt ei todellakaan mennyt ihan putkeen, mutta toivottavasti keväällä käy paremmin - muuten täytynee harkita alanvaihdosta.


Uusi oppimisstrategiani kevääksi parantelee syksyn vihreitä.

1) Matkustus. Asun tämän kevään pääkaupunkiseudulla ja käyn Vaasassa vain noin kerran kuukaudessa/tarpeen mukaan.

2) Aivoterveys. Näin aivotyöläisenä, minun kuuluisi antaa päälleni enemmän kuin minimalistiset yöunet. Suuri tietovirta vaatii ainakin minulta enemmän kuin 7-8h yössä täyttä lepoa. (ja perustutkinnon [i.e. kandi+maisteri] aikana huomasin kuinka opin tehokkaimmin, kun nukuin niin paljon kuin pystyin eli 10h)

3) Ryhmäopiskelu. Porukassa vahvuudet voidaan jakaa niin, että lopussa kaikki hyötyvät enemmän kuin yksinopiskellessa.

4) Laskeminen. Uudenvuoden lupaus: Lupaan yrittää johtaa kaikki kriittisimmät käänteet.

5) Pelillistämisen parannus. Teen jokaisesta aineesta pistetaulukon, jonne kerään harjoitustehtävien pisteet. Myös teoriaosiolle voisi kehittää jotain vastaavaa.


Kohti kevättä. Tsemppiä ja voimia kaikille uusien haasteiden kohtaamiseen!

Comments

Popular posts from this blog

Mietteitä sivistyksestä, maisterin tutkinnon kehityksestä ja Suomen yliopistojärjestelmästä

Track Change Comments = Delete All and Rewrite

Finnish Cultural Foundation, South Ostrobothnia Regional Fund